Kuchnia to miejsce, w którym zawsze wiele się dzieje. Gotowanie posiłków, przygotowywanie drobnych przekąsek, dziecięca bieganina, wielkie sprzątanie… można tak wymyślać bez przerwy. Dlatego też ściany i podłoga w kuchni powinny być bardzo odporne. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się w tym przypadku płytki podłogowe. Zobaczmy zatem, co warto o nich wiedzieć przed zakupem.
Dlaczego kupić płytki do kuchni? Jakie wybrać?
Kuchnia to miejsce, w którym zawsze wiele się dzieje. Gotowanie posiłków, przygotowywanie drobnych przekąsek, dziecięca bieganina, wielkie sprzątanie… można tak wymyślać bez przerwy. Dlatego też ściany i podłoga w kuchni powinny być bardzo odporne. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się w tym przypadku płytki podłogowe. Zobaczmy zatem, co warto o nich wiedzieć przed zakupem.
Zalety płytek podłogowych
Płytki podłogowe to płytki ceramiczne, które mogą być wykonane z różnych materiałów. Wśród najbardziej popularnych wyróżnić możemy między innymi gres czy terakotę. Niezależnie jednak od tego, jaka dokładnie technologia czy skład były potrzebne do ich przygotowania, wszystkie odznaczają się szeregiem zalet, takich jak:
- wysoka odporność mechaniczna – płytki ceramiczne po prostu są trudne do zniszczenia, ze względu na wysoką odporność na zadrapania, pęknięcia czy uderzenia;
- wysoka odporność chemiczna – dzięki temu, iż płytki ceramiczne są odporne na środki chemiczne, można je bezpiecznie używać w kuchni, a także bez problemu wyczyścić po ewentualnym zabrudzeniu;
- niska nasiąkliwość – woda nie dostaje się więc do ich wnętrza i nie utrzymuje w nim, przez co sprawdzają się w pomieszczeniach wilgotnych jak kuchnie;
- łatwe do czyszczenia – szczególnie za sprawą szkliwionej powierzchni, która sprawia, że można je po prostu umyć i zawsze wyglądają tak samo ładnie.
Wysoka funkcjonalność w kuchni
Płytki podłogowe ze względu na swoje wszystkie zalety są idealne do stosowania właśnie w kuchni. Sprawiają, że to pomieszczenie zawsze prezentuje się tak samo doskonale i nie ulega zniszczeniu czy zabrudzeniu – a nawet jeśli pojawią się już te drugie, można je łatwo usunąć. Dzięki temu płytki prezentują się czysto i ładnie, a sama podłoga jest doskonale chroniona przed jakimikolwiek uszkodzeniami.
Jakie płytki do kuchni? Dobierz ich wielkość!
Płytki kuchenne powinny mieć przede wszystkim dobrze dopasować wielkość do całego pomieszczenia. Często warto sięgnąć po ich nieco większe rozmiary, które pomogą nam uzyskać bardziej gładki efekt. Sprawdzą się doskonale zarówno w mniejszych, jak i większych kuchniach. Mniejsza ilość łączeń i fug dodatkowo ułatwi ich czyszczenie.
Kolor płytek
Ważna kwestia to oczywiście także kolor płytek ceramicznych, które znajdą się w kuchni. Jednym z naszych faworytów są płytki podłogowe drewnopodobne, które mają bardzo ciepły wygląd. Dobrze imitują naturalne drewno, które dawniej występowało w naszych kuchniach i świetnie sprawdzają się w wielu różnych rodzajach pomieszczeń, ponieważ nie zmniejszają ich optycznie.
Jeśli jednak nie lubisz płytek drewnopodobnych, bardzo uniwersalnym i cenionym rozwiązaniem są płytki kuchenne przypominające naturalny kamień. Prezentują się zawsze elegancko i luksusowo, a na dodatek pasują do wielu mebli.