Lodówka dwudrzwiowa daje sporo przestrzeni na przechowywanie wielu produktów, od podstawowych artykułów, po gotowe potrawy przygotowane dla domowników. Aby jak najlepiej wykorzystać miejsce w urządzeniu, a przy okazji zadbać o świeżość i wartości odżywcze pokarmów, warto stosować się do kilku wskazówek. Jak rozplanować miejsce w lodówce? Jakie dodatkowe udogodnienia może mieć lodówka dwudrzwiowa?
Lodówko zamrażarka dwudrzwiowa – jakie może mieć funkcje?
Na rynku pojawiają się coraz nowsze modele, które posiadają nie tylko coraz nowocześniejszy design, ale także funkcje. Mogą one ułatwić codzienne użytkowanie dzięki pomysłowym rozwiązaniom. Nikogo nie dziwi już fakt dużej przestrzeni i jej organizacji. Niemal każdy model posiada wiele półek i szuflad w różnych rozmiarach, które umożliwiają pomieszczenie każdego produktu spożywczego. W nowszych typach lodówek dwudrzwiowych możemy spotkać się z takimi udogodnieniami jak dystrybutor wody czy własna kostkarka. Wystarczy przyłączyć sprzęt do instalacji wodnej i mamy zawsze dostęp do kostek lodu oraz schłodzonej wody.
Coraz częściej stosowanym udogodnieniem lodówki dwudrzwiowej jest tak zwane Food Showcase, czyli wyodrębnione miejsce z osobnym dostępem do najczęściej wykorzystywanych produktów. Dzięki temu nie musimy otwierać całego skrzydła lodówki, oszczędzamy wówczas czas i energię.
Jak zagospodarować miejsce lodówki dwudrzwiowej
Lodówko zamrażalki dwudrzwiowe dają komfort dużej przestrzeni i organizacji produktów spożywczych. Aby jednak nie narażać żywności na utratę świeżości i wartości odżywczych, warto stosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim należy pamiętać, że nie każde produkty nadają się do przechowywania w chłodziarkach. Tutaj sprawa dotyczy głównie warzyw i owoców, najlepiej zapamiętać więc, że odmiany hodowane w naszym klimacie nadają się do przechowywanie w lodówce, natomiast te egzotyczne powinny przebywać w temperaturze pokojowej.
Rozplanowując miejsce dla żywności, warto działać według następującego rozkładu:
- najwyższe półki – przeznaczone do produktów najdłuższej ważności, czyli np. dżemy i przetwory;
- średnie półki – to dobre miejsce na nabiał oraz gotowe potrawy przeznaczone do odgrzewania;
- najniższe półki – w tym miejscu warto ustawić artykuły najkrótszej trwałości, czyli mięsa oraz otwarte już produkty;
- szuflady oraz komory – to miejsce dla warzyw oraz owoców. Warto pamiętać, że jabłka wpływają na szybsze dojrzewanie innych owoców. Lepiej umieścić je dodatkowo w innym naczyniu lub oddzielnej szufladzie;
- półki/balkoniki na drzwiach – miejsce przeznaczone do przechowywania napojów, sosów oraz jajek, czyli produktów, które nie potrzebują intensywnego chłodzenia.
Jak rozplanować miejsce w zamrażalce?
Lodówki dwudrzwiowe najczęściej są urządzeniami dwa w jednym, czyli chłodziarką oraz zamrażarką. Lodówki zamrażarka dwudrzwiowe gwarantuje sporo miejsca w obu przestrzeniach, dlatego to od naszych preferencji zależeć będzie, w którym miejscu poukładamy poszczególne produkty. Najważniejsze, aby do zamrażalki nigdy nie wkładać ciepłych i gorących dań. W odróżnieniu od lodówki, warto aby produkty były układane jak najciaśniej, zmieścimy wówczas więcej żywności. Dobrze jest także opisywać poszczególne artykuły datami zamrożenia, aby nie przekroczyć przydatności do spożycia.