Przychodzi czas rozstania ze starym wysłużonym sprzętem, który obsłużył wiele imprez. Zwykle był to grill opalany węglem drzewnym. Nie jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie dla naszego zdrowia. Warto więc poszukać alternatyw.
Świadomość Polaków w kwestii żywienia ciągle się zmienia. Całe szczęście jest to pozytywny trend. Ma to przełożenie bezpośrednio na to, co jemy, jak przygotowujemy potrawy i jakie ilości pokarmu zjadamy. Grillowanie to bardzo przyjemna czynność. Najczęściej kojarzy się z czasem wolnym, wakacjami czy długim weekendem, który spędzamy w towarzystwie bliskich. Dlatego nikt nie mówi, że musimy zrezygnować z ulubionych dań prosto z rusztu. Wystarczy zmienić sprzęt, na którym przygotowujemy nasze potrawy. Jakiego grilla wybrać?
Grill elektryczny
Znajdą się amatorzy świeżego powietrza, którzy powiedzą, że do tego urządzenia potrzebny jest prąd i nie można go wszędzie zabrać. To prawda. Jednak grill elektryczny ma więcej zalet niż wspomniane zastrzeżenia. Można z niego korzystać cały rok. Ze względu na swoje gabaryty łatwo umiejscowimy go w kuchni. Pozwoli to na bieżąco przygotowywać ulubione potrawy, kiedy tylko przyjdzie nam na nie ochota. W przeciwieństwie do tradycyjnego grilla można z niego korzystać na balkonie lub tarasie. Grill elektryczny uświetni ciepły letni wieczór, racząc nas pysznymi przekąskami.
Grille elektryczne mają wiele przydatnych funkcji. Wybór w kontekście gabarytów jest bardzo duży. Wielkość urządzenia dopasujemy od naszych potrzeb. Jeśli planujemy korzystać z niego tylko w domu, to znajdziemy mniejszą wersję. Jeśli sprzęt ma służyć jako tradycyjny grill w ogrodzie, to dostępne są także większe modele, które poradzą sobie z daniami dla kilku osób.
„Elektryki” dają możliwość jednoczesnego gotowania dwóch potraw w różnych temperaturach. Tą ostatnią odczytać można na cyfrowym wyświetlaczu LED lub za pośrednictwem aplikacji na smartfona. Dzięki temu możemy biesiadować i jednocześnie kontrolować sytuację na grillu. Tacka do odprowadzania tłuszczu zapobiega jego spalaniu, a po smażeniu można ją łatwo wyciągnąć do mycia. Dodatkiem, na który warto zwrócić uwagę, są sondy do pomiaru temperatury mięsa. Grille elektryczne to wielofunkcyjne przyjazne urządzenia, których pełny przekrój znaleźć można na https://decofire.pl/grille-ogrodowe/elektryczne.
Grille gazowe
Grille gazowe to urządzenia, które wyposażone są w wiele funkcji, ale także dodatków. Za ich sprawą przygotowanie dania jest proste, ale dają także pole do wykazania się. Wymienne dodatki pozwalają na przygotowanie ulubionego steku na specjalnym ruszcie, ale także upieczenie ryby na nieco innym podkładzie. Dzięki temu możemy stworzyć optymalne warunki dla potrawy, które planujemy zaserwować. Takie dania znajdą z pewnością uznanie u biesiadników.
Urządzenia gazowe mogą posiadać jeden lub kilka palników, które uruchamia się elektrycznym zapalnikiem. Nie musimy pamiętać ani o podpałce, ani o zapalniczce, gdyż grill w każdej chwili jest gotowy do użytku. Konstrukcja wykonana jest zwykle ze stali nierdzewnej. Ułatwia to znacząco czyszczenie grilla, jak i zapobiega jego rysowaniu. Ciekawym dodatkiem jest palnik boczny, który pozwala na przygotowanie sosu lub zupy. Z kolei zamontowane wieszaki umożliwiają powieszenie najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych, aby te były zawsze pod ręką. Grill gazowy to przyjaciel każdego sympatyka dań z rusztu.
Zmiana tradycyjnego grilla na elektryczny lub gazowy to krok w celu ochrony własnego zdrowia. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom nie dochodzi do spalania ani niebezpiecznego paliwa, ani tłuszczów, które wytwarzają substancje niebezpieczne. Nastał czas na nową, zdrową i bezpieczną erę grillowania.