Co oznacza kaloryczność drewna?

Niezależnie od miejsca rozpalenia ognia, czy w domowym piecu, czy na dworze, w formie ogniska, drzewo użyte do jego rozpalenia będzie miało duży wpływ na proces spalania, rozmiar płomienia, ilość oddawanego ciepła, czy nawet na kolor płomieni. Jednym z czynników wpływających na te różnice, jest gatunek drzewa przeznaczonego do spalenia. Każde drzewo wyróżnia się inną kalorycznością, innym aromatem, sposobem dymienia czy nawet łatwością rozłupania polana. Zależnie od tego, jakie drzewo zostanie wybrane do spalenia, inne efekty zostaną osiągnięte.

Jak rozumieć kaloryczność drewna?

Poszukując drewna na rozpałkę, lepiej jest wykorzystać drewno łatwiejsze w podpaleniu, za to do utrzymania płomienia, tych płonących wolniej. Wśród najczęściej polecanego i najlepiej spalającego się drewna są te zbierane z drzewa liściastego. Za przykład może posłużyć:

  • jesion;
  • osika;
  • akacja;
  • jawor;
  • leszczyna;
  • dąb.

To one płonąc, oddają najwięcej ciepła, przy jednoczesnym niewielkim zadymieniu, jeśli oczywiście są suche. Mokre i wilgotne drewno opałowe nie tylko wolniej się pali (o ile w ogóle zapłonie), dym unoszący się ponad paleniskiem jest o wiele gęstszy. Im większe zagęszczenie włókien wewnątrz drewna, tym większa jego kaloryczność, dlatego pieniek z drewna dębu i buku sprawdzi się znakomicie do nocnego podtrzymania ognia.

Dorzucenie drewna owocowego do paleniska będzie skutkowało subtelnym aromatem, unoszącym się wokół. Podobnie w przypadku drewna z drzew iglastych, ich spalaniu towarzyszy żywiczny aromat. Drewno te posiada niewielką gęstość i spala się nierównomiernie i szybko, w towarzystwie trzasków i iskier. Ze względu na nie, lepiej nie umieszczać niczego zbyt blisko płomienia, aby uniknąć ryzyka zaprószenia pożaru.

Drewno opałowe świetnie sprawdza się w piecach centralnych albo w formie podpałki. Jako materiał na podpałkę, polecana jest także brzoza i wierzba. Drzewo służące jako rozpałka musi być wysuszone, inaczej nie spełni swojego zadania. Posiadając dużą ilość wilgotnego drewna, dobrze jest rozpalić najpierw suche drewienka na środku paleniska, a te wilgotne ułożyć dookoła. W ten sposób mają szansę wysuszenia się, a potem zajęcia ogniem i podtrzymywania paleniska.

W przypadku palenia drewnem opałowym w piecu bardzo ważne jest czytanie instrukcji obsługi do niego załączonej. Zwykle producent sam sugeruje, jakie drewno najlepiej się sprawdza w danym typie ogrzewania. Zbyt wilgotne i kaloryczne drzewo, a zatem o wysokiej wartości opałowej, może przyczyniać się do oklejania i zatkania urządzenia, a także do zmniejszania jego wydajności.

Sprawdź także:  Jaki jest najlepszy typ materaca?

Odpowiednio dobrane i wysuszone drewno kominkowe bądź opałowe zapewnia dłuższy i bardziej efektywny czas eksploatacji, jest także bezpieczniejsze dla samych użytkowników, którym nie grozi awaria systemu ogrzewania, ani zimne noce. Podobnie rzecz ma się z kominkami, drewno kominkowe z dużą zawartością wilgoci i żywicy może zanieczyszczać szybę i wylot kominka, wymuszając na właścicielu częstsze jego czyszczenie i bardziej zaawansowane sprzątanie. W kominku ważne jest też ułożenie drewna kominkowego, zbyt duża ilość polan może spaść na szybę i doprowadzić do jej pęknięcia.

Konieczne jest także zachowanie ostrożności przy podkładaniu drewnem iskrzącym, dywany i drewniane ozdoby ustawione blisko kominka mogą się z tego powodu zająć ogniem i spowodować pożar.

Miara wydzielanego ciepła – kaloryczność drewna

Niezależnie od tego, gdzie chcemy rozpalić ogień: w domowym piecu centralnego ogrzewania, w kominku, czy planujemy zrobić grilla lub ognisko, musimy mieć odpowiedni opał. Rodzaj użytego drewna ma duży wpływ na proces spalania, wielkość i kolor płomienia oraz na ilość oddawanego ciepła. Są to bardzo ważne dane dla osób, które kupują drewno opałowe i nagrzewają nim domy lub mieszkania. To kwestia ciepła, szybkości ogrzewania powierzchni oraz kosztów i ilości materiału grzewczego. Ceny ogrzewania w okresie jesienno-zimowym to jedna z najważniejszych rubryk w domowym budżecie. Aby zmniejszyć koszty grzewcze i jednocześnie zapewnić ciepło w domu, trzeba przed zamówieniem drewna znać jego wartość opałową.

Znaczenie gatunku drewna dla komfortu cieplnego

Wciąż popularne jest myślenie, że drewno to drewno i w zasadzie nie ma większego znaczenia, jaki rodzaj drewna kupimy na opał. Liczy się cena i to, aby zrobić zapas na cały sezon grzewczy. W praktyce okazuje się, że osoby, które kupiły sosnę, muszą jej zużyć więcej w ciągu sezonu, aby ogrzać dom, niż nabywcy buku lub jesionu. Różnica między wymienionymi gatunkami tkwi w wartości opałowej drewna.

Sprawdź także:  Balustrady schodowe - porównanie dostępnych rozwiązań

Każde drzewo wyróżnia się inną kalorycznością, zapachem, sposobem dymienia czy możliwością rozłupania. Potwierdzają to wędzarze, którzy doskonale wiedzą, że inny zapach ma drzewo czereśniowe od bukowego. To właśnie rodzaj drzewa powoduje, że uwędzona wędlina różni się smakiem i aromatem. W zależności od tego, jakie drzewo opałowe zostanie użyte do palenia, takie będą efekty cieplne w pomieszczeniach mieszkalnych. Najkrócej rzecz ujmując: wartość opałowa drewna to parametr określający jego wydajność. Oznacza ilość energii, którą uzyskać podczas całkowitego spalania określonej  ilości drewna. Jest wyrażana w kilowatogodzinach na metr przestrzenny.

Najlepsze gatunki drewna kominkowego do palenia w kominku

Opał do kominka powinien dawać dużo ciepła, palić się powoli, spokojnie i równomiernie. Polecane do tego celu gatunki drzew to:

  • jesion;
  • buk;
  • brzoza;
  • dąb;
  • garb.

Drewno drzew iglastych też można spalać w kominkach, ale trzeba liczyć się z tym, że zawiera dużą ilość żywic, przez co zanieczyszcza palenisko i komin oraz „strzela”, co zwiększa ryzyko poparzenia i pożaru.

Najwyższą wartość opałową ma drewno suche. Do palenia w piecach i kominkach nie nadają się płyty wiórowe, sklejki oraz lakierowane lub impregnowane belki. Drewno do kominka powinno suszyć się około 2 lat. Wartość opałowa drewna spada wraz z jego wilgotnością. Świeże drewno ma małą wartość grzewczą, źle się pali, bardzo dymi oraz niszczy kocioł oraz komin. 

Drewno opałowe
Drewno opałowe

Przy paleniu świeżym drewnem opałowym wydajność kotła spada na 50% możliwości, a zużycie paliwa rośnie dwukrotnie. Jest to nieopłacalne pod względem grzewczym, jak i finansowym. Zalecane jest spalanie drewna o wilgotności 12 – 20%, które leżakowało około dwóch lat. Najlepsze drewno do palenia w kominku to grab i buk. Są twarde, długo palą się, dają dużo ciepła, co oznacza, że są to gatunki kaloryczne, a ich wartość opałowa jest wysoka. Na kolejnych miejscach pod tym względem są: jesion, dąb, klon, wiąz, brzoza, jodła, olcha, modrzew. Osika, topola, lipa i sosna mają znaczenie niższą wartość opałową i dostarczają zaledwie połowę ciepła, które pozwala uzyskać grab. Aby uzyskać z nich dużą wartość opałową drewna, trzeba kupić więcej surowca opałowego, co zwiększa koszty ogrzewania zimą.

Sprawdź także:  Jakie okna do domu wybrać?

Gdzie kupić drewno opałowe?

Portale ogłoszeniowe pełne są anonsów o sprzedaży drewna opałowego różnych gatunków. Nie zawsze można być pewnym pochodzenia drewna i określenia gatunku. Jeżeli ktoś nie ma rozeznania, jak wygląda drewno określonego gatunku, to może paść ofiarą nieuczciwego sprzedawcy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie drewna opałowego w nadleśnictwie lub zakładach produkujących wyroby z drewna (zakłady meblarskie, tataraki, papiernie).

Dobrym pomysłem jest zaopatrywanie się w drewno o wysokiej wartości opałowej u plantatora drewna energetycznego. Ilość drewna jakie trzeba kupić na sezon grzewczy, zależy od wielkości, która będzie ogrzewana, wilgotności drewna oraz od rodzaju kominka i kotła.

Ważnym aspektem w utrzymaniu ciepła jest także rodzaj okien w domu i ich szczelność. Do ogrzania powierzchni mieszkania potrzeba znacznie mniej drewna opałowego niż do zapełnienia ciepła w domu jednorodzinnym.

Wykorzystanie drewna z drzew owocowych

Drewno owocowe ma mniejszą wartość opałową od buku, jesionu lub dębu. Jednak po dodaniu do paleniska, wydziela przyjemny aromat. Drewno sosnowe sprawdza się jako podpałka. Spala się szybko i nierównomiernie. Na podpałkę jest polecana także wierzba i brzoza.

Suche drewno pali się zdecydowanie wolniej i jest bardziej kaloryczne – daje więcej ciepła niż drewno wilgotne.  Dlatego też dla ogrzewania powierzchni mieszkalnych rodzaj drewna opałowego ma ogromne znaczenie i przekłada się na ilość ciepła oraz koszty ogrzewania. Warto wybrać odrobinę droższe drewno kominkowe bądź opałowe, ponieważ jego zużycie będzie mniejsze i w ostatecznym rozrachunku koszt ogrzewania będzie niższy.

Wartość opałowa drewna tabela

Gatunek drewnaWartość opałowa grubizny 
kWh/mpkWh/kg
grab22004,2
buk czerwony21004,2
dąb21004,2
jesion21004,2
robinia21004,1
brzoza19004,3
wiąz19004,1
klon19004,1
olcha15004,1
wierzba14004,1
topola14004,2
drzewa liściaste średnio21004,2
daglezja17004,4
sosna17004,4
modrzew17004,4
świerk16004,4
jodła15004,4
drzewa iglaste średnio16004,4

More Articles for You

Zadaszenia tarasowe – jak cieszyć się tarasem przez cały rok?

Zadaszenie tarasu to nie tylko wygoda, ale także sposób na to, by móc korzystać z tej przestrzeni bez względu na …

Oprysk z Jodyny na Pomidory – Przygotowanie i Zastosowanie

Oprysk z jodyny na pomidory to temat, który ostatnio wzbudza sporo zainteresowania wśród ogrodników. Czy jodyna naprawdę może pomóc naszym …

Altany Ogrodowe: rodzaje i materiały z których buduje się altany

Altany ogrodowe to więcej niż tylko konstrukcje w ogrodzie – to przestrzenie, które zmieniają sposób, w jaki żyjemy na zewnątrz. …

Budowa Altany Ogrodowej: 5 Kluczowych Kroków przed Rozpoczęciem

Budowa altany ogrodowej to projekt, który może odmienić Twój ogród. Zastanawiasz się, jak zacząć i na co zwrócić uwagę? Czy …