Trójkąt roboczy w kuchni – co warto o nim wiedzieć?

Projektowanie każdego pomieszczenia w domu wymaga przede wszystkim dokładnego przemyślenia koncepcji. Okazuje się, że ma to szczególnie duże znacznie w przypadku kuchni. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że może maksymalnie usprawnić pracę podczas gotowania. Przygotowując dania zwykle postępujemy według podobnego schematu działania. Nawiązuje do tego tzw. trójkąt roboczy w kuchni. Czym jest i dlaczego warto o nim pamiętać podczas projektowania kuchni?

Trójkąt roboczy w kuchni – co to takiego?

Trójkąt kuchenny to określenie odnoszące się do ustawienia względem siebie w kuchni kluczowych sprzętów: lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki. Chcąc połączyć je wzajemnie na rzucie linią, powinniśmy uzyskać trójkąt. Oznacza to, że każdy z wymienionych sprzętów znajduje wówczas na jednym z jego trzech wierzchołków. Dlaczego właśnie tak?

Zasady projektowania kuchni od dawna korzystają z tego rozwiązania. Ma to oczywiście związek z powtarzalnymi czynnościami, jakich na co dzień dokonujemy w kuchni. Przygotowując posiłek sięgamy w pierwszej kolejności po produkty do lodówki. Następnie zwykle kierujemy się z nimi w stronę zlewu, w celu ich umycia lub oczyszczenia. Kolejno oporządzamy je na desce, po czym gotujemy, smażymy lub pieczemy. Dzięki zastosowaniu zasady trójkąta w kuchni zachowujemy ciągłość pracy i minimalizujemy liczbę niepotrzebnych czynności związanych ze zbyt częstym przemieszczaniem się w różne miejsca kuchni.

Urządzanie kuchni – zasady

Ponieważ wiele osób zastanawia się nad ustawieniem mebli w kuchnizasada trójkąta roboczego w dużym stopniu rozwiązuje ten problem. Oczywiście ma ona przede wszystkim zastosowanie w przypadku kuchni w kształcie litery „U”. Jeśli natomiast kuchnia jest jednorzędowa, pamiętajmy zwłaszcza o tym, aby lodówka nie znalazła się w bliskim sąsiedztwie kuchenki i zbyt daleko od zlewu.

Przyjmuje się, że optymalne ustawienie lodówki w kuchni to jak najbliżej wejścia do pomieszczenia. Sięganie po szybkie przekąski będzie znacznie ułatwione. Dodatkowo, aby móc swobodnie wyjmować produkty z lodówki, powinna ona przynajmniej z jednej strony sąsiadować z blatem i otwierać się względem niego w przeciwną stronę. Ważne także, aby pamiętać, że jej odległość od ściany powinna wynosić minimum 10 cm.

Jak zatem widać, rozmieszczenie sprzętów i układ mebli w kuchni są nie bez znaczenia dla codziennego funkcjonowania. Odpowiednio zaplanowana przestrzeń kuchenna może znacząco usprawnić pracę podczas gotowania. Więcej inspiracji znajdziesz na stronie https://sklepmo.pl

More Articles for You

Wybór kolorów do malowania wnętrz – jak go sobie ułatwić?

Tworzenie spójnej kolorystyki we wnętrzu domu przypomina wybieranie codziennej garderoby — możesz kochać więcej niż jedno ubranie, ale nie założysz …

Różowe płytki – pomysł na kobiecą łazienkę!

Kolor różowy we wnętrzach był niegdyś kojarzony z kiczem, infantylnością i przesadną dziewczęcością. Na szczęście od kilku lat róż przeżywa …

Montaż konstrukcji stalowej – etapy realizacji

Choć współcześni przedsiębiorcy wolą montować konstrukcje stalowe zamiast tradycyjnych metod budowlanych, nie zawsze było to popularne. Okazuje się, że profesjonalny …

Który sztuczny ogród wertykalny jest najlepszy?

Wstępne poszukiwania roślinnej dekoracji masz już za sobą. Doskonale wiesz, że sztuczny ogród wertykalny Plantia pozwoli Ci cieszyć się z …

Płytki hiszpańskie – czy warto udekorować nimi kuchnię?

Wnętrze w domu można wykończyć w wielu stylach. Jednym z elementów aranżacji są różne elementy ceramiki tj. kafelki czy płytki. …

Jak chronić meble ogrodowe i ogrodzenia z drewna?

Drewno jest podstawowym, atrakcyjnym materiałem konstrukcyjnym szeroko stosowanym w budownictwie i przemyśle meblarskim. Niestety jest również materiałem charakteryzującym się dość …