Kuchnia

Przyjemne ochłodzenie w kuchni. Kilka sposobów na upalne dni

W gorące dni stronimy od przebywania w kuchni. Rzeczywiście podczas gotowania, czy pieczenia urządzenia wydzielają dużo ciepła. Istnieje jednak szereg możliwości, by przygotować posiłki i napoje idealne na tropikalne klimaty, jakie zagościły nad Wisłą.

Truizmem byłoby stwierdzenie, że w czasie upałów trzeba spożywać spore ilości wody. Ostatnio dużo mówi się jednak o szkodliwości plastikowych butelek względem środowiska. Jest prosty sposób, aby obejść ten problem. Filtrowana woda z kranu!

W naszej ofercie znalazły się inteligentne baterie do wody filtrowanej BLANCO FONTAS-S II, FONTAS II i TRIMA, które pomagają rozwiązać jeden z palących problemów współczesnego świata. Filtr BWT oczyszcza wodę, redukuje zawartość wapnia i metali ciężkich oraz pozytywnie wpływa na smak. Systemy filtrujące BLANCO oferują trzy opcje: wodę zimną, ciepłą oraz zimną filtrowaną – tłumaczy Magdalena Wrońska – Shohag, Wiceprezes Zarządu firmy Comitor. – To również spore ułatwienie, jeśli borykamy się z problemem przynoszenia do domu ciężkich zgrzewek z wodą butelkowaną – dodaje.

Woda to niekwestionowana podstawa diety. Nie tylko latem. Jednak o tej porze roku mamy ochotę ograniczyć gotowanie do minimum. Poniżej kilka pomysłów na chłodzące, wakacyjne potrawy.

  1. Dużo zieleni

Owoce i warzywa w zielonym kolorze często mają właściwości chłodzące. Wśród nich znajduje się na przykład: ogórek, który idealnie nadaje się na chłodnik; szpinak i jarmuż, czyli wspaniała baza pod różnego rodzaju sałatki; mięta – równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do wody, jak i uzupełnienie wspomnianych sałatek a nawet niektórych deserów; wreszcie pełen witamin kabaczek. 

  • Orzeźwiające napoje

Oprócz klasycznej lemoniady z cytryną, można przygotować napoje chłodzące w różnych wariacjach. Pierwszy przykład to woda z plastrami ogórka, limonką i miętą. Kolejne to koktajl z arbuza lub truskawek, a także bezalkoholowe mohito. Takie napoje powinny ucieszyć również najmłodsze podniebienia.

  • Sałatki na zimno

Istnieją potrawy, które prawie nie wymagają podgrzewania. Należą do nich sałatki. Można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Najbardziej popularna jest klasyczna sałatka grecka na bazie pomidorów, ogórków, oliwek, czerwonej cebuli, sera feta i oliwy. Inną opcją jest eksperymentowanie z połączeniami owoców. W upały sprawdzi się także zestawienie kaszy kuskus (nie gotuje się jej a namacza w bulionie) z rukolą, serem kozim, orzechami i winogronami lub granatem.

  • Hiszpański odpowiednik chłodnika

Gazpacho to zupa podawana na zimno. Zawiera przede wszystkim dużo pomidorów, paprykę, ogórka, cebulę, oliwę, które blenduje się ze sobą. Czasami dodaje się też chleb. Nie ma jednego optymalnego przepisu na to danie, dlatego należy samemu wypracować ulubiony wariant.

  • Gorąca herbata. Tak, gorąca!

W krajach, gdzie wysokie temperatury są normą, pije się długo parzoną gorącą herbatę. Nierzadko z dodatkiem mięty. Jeśli powietrze jest suche, picie gorącego napoju wymusi na naszym organizmie pocenie, co z kolei przyczynia się do chłodzenia go.

***

Więcej na www.comitor.pl  

www.facebook.com/Comitor/

www.instagram.com/comitor_pl/

Dodaj komentarz

Napisz komentarz