Kiedy niezbędna jest powłoka antyadhezyjna?

Najlepsze patelnie to niezbędny element w każdej kuchni. Nawet wówczas, gdy gotujemy okazjonalnie, lubimy mieć garnki, które pozwolą przygotować ulubione dania. Najczęściej patelnie żeliwne z powłoką antyadhezyjną lub inne popularne modele dobiera się do rodzaju kuchenki, jaką się dysponuje, i oczywiście do swoich potrzeb. W tym pierwszym wypadku wszystkie naczynia się oznaczone na dnie, etykiecie lub opakowaniu i zawsze należy na nie zwracać uwagę. To szczególnie istotne dla tych osób, które mają kuchenkę indukcyjną i do niej będą potrzebować specjalną patelnię. Ma ona ferromagnetyczne dno, które aktywuje pole grzewcze. Poza tym bardzo często nowoczesne modele są również wyposażone w powłokę antyadhezyjną. Sprawdź, jaka patelnia będzie dla ciebie najlepsza.

Patelnie żeliwne z powłoką antyadhezyjną

Patelnie są wykonane z różnych materiałów, a także mają rozmaite wielkości i przeznaczenie. I dlatego niezwykle istotne jest to, by dopasować konkretny model (a zazwyczaj kilka) do swoich potrzeb. Ten rodzaj naczynia daje możliwość smażenia oraz duszenia, a w niektórych wariantach także służy do grillowania lub pieczenia. Duża patelnia sprawdzi się przy większej rodzinie. Pozwoli jednocześnie przyrządzić kilka potraw – kotletów, placków czy też warzyw. Niezwykle ważna jest także jakość naczynia. Ostatnio popularnością cieszy się powłoka antyadhezyjna, która minimalizuje ryzyko przypalenia i przywierania potraw. Poza tym warto zwracać uwagę na odporność na wysokie temperatury, a także to, z jakich materiałów jest patelnia wykonana.

Jaka patelnia dla ciebie?

Obecnie znaleźć można garnki, które przypominają patelnie profesjonalne. Tych oczywiście używa się w restauracjach i to właśnie materiały o wysokiej odporności przechodzą tam test bojowy. Jeśli się sprawdzają, tak jak środek antyadhezyjny, wówczas szybko trafiają także do domowych kuchni. Do wyboru są rozmaite patelnie – kwadratowe do smażenia całych ryb, prążkowane patelnie grillowe czy specjalne naczynia do potraw egzotycznych – tak zwane WOKi. Te świetne są w kuchni azjatyckiej. Poza tym hitem są patelnie do naleśników i naczynia do zadań specjalnych. Na przykład żeliwne patelnie są idealne do tego, by ich używać nawet do obróbki cieplnej nad ogniskiem.

Sprawdź także:  Jak zamontować LED-y nie uszkadzając ścian?

Najlepsze patelnie na rynku

Przy wyborze patelni warto również sprawdzić, z jakiego materiału wykonany jest korpus. Od jego jakości zależeć będzie proces gotowania oraz wytrzymałość naczynia i podatność na uszkodzenia i ścieranie. Najczęściej klienci sięgają po patelnie wykonane z kutego lub odlewanego aluminium, stalowej blachy lub żeliwa. Każdy z tych materiałów ma oczywiście odmienne właściwości i inaczej sprawdza się w kuchni. Do szybkiego smażenia na przykład naleśników dobrze jest wybrać patelnię aluminiową. Jest lekka, niedroga i szybko się nagrzewa. Bardzo często ma również różne powłoki ochronne, które zabezpieczają przed przywieraniem i przypalaniem smażonych potraw. Mówimy więc o patelniach ceramicznych, marmurowych czy granitowych, a także klasycznych teflonowych naczyniach.

More Articles for You

Oprysk z Jodyny na Pomidory – Przygotowanie i Zastosowanie

Oprysk z jodyny na pomidory to temat, który ostatnio wzbudza sporo zainteresowania wśród ogrodników. Czy jodyna naprawdę może pomóc naszym …

Altany Ogrodowe: rodzaje i materiały z których buduje się altany

Altany ogrodowe to więcej niż tylko konstrukcje w ogrodzie – to przestrzenie, które zmieniają sposób, w jaki żyjemy na zewnątrz. …

Budowa Altany Ogrodowej: 5 Kluczowych Kroków przed Rozpoczęciem

Budowa altany ogrodowej to projekt, który może odmienić Twój ogród. Zastanawiasz się, jak zacząć i na co zwrócić uwagę? Czy …

Lawenda Blue Scent vs Hidcote: Która Lepsza do Ogrodu?

Lawenda Blue Scent czy Hidcote – które wybrać do polskiego ogrodu? To pytanie nurtuje wielu miłośników lawendy. Obie odmiany mają …