Najlepsze patelnie to niezbędny element w każdej kuchni. Nawet wówczas, gdy gotujemy okazjonalnie, lubimy mieć garnki, które pozwolą przygotować ulubione dania. Najczęściej patelnie żeliwne z powłoką antyadhezyjną lub inne popularne modele dobiera się do rodzaju kuchenki, jaką się dysponuje, i oczywiście do swoich potrzeb. W tym pierwszym wypadku wszystkie naczynia się oznaczone na dnie, etykiecie lub opakowaniu i zawsze należy na nie zwracać uwagę. To szczególnie istotne dla tych osób, które mają kuchenkę indukcyjną i do niej będą potrzebować specjalną patelnię. Ma ona ferromagnetyczne dno, które aktywuje pole grzewcze. Poza tym bardzo często nowoczesne modele są również wyposażone w powłokę antyadhezyjną. Sprawdź, jaka patelnia będzie dla ciebie najlepsza.
Patelnie żeliwne z powłoką antyadhezyjną
Patelnie są wykonane z różnych materiałów, a także mają rozmaite wielkości i przeznaczenie. I dlatego niezwykle istotne jest to, by dopasować konkretny model (a zazwyczaj kilka) do swoich potrzeb. Ten rodzaj naczynia daje możliwość smażenia oraz duszenia, a w niektórych wariantach także służy do grillowania lub pieczenia. Duża patelnia sprawdzi się przy większej rodzinie. Pozwoli jednocześnie przyrządzić kilka potraw – kotletów, placków czy też warzyw. Niezwykle ważna jest także jakość naczynia. Ostatnio popularnością cieszy się powłoka antyadhezyjna, która minimalizuje ryzyko przypalenia i przywierania potraw. Poza tym warto zwracać uwagę na odporność na wysokie temperatury, a także to, z jakich materiałów jest patelnia wykonana.
Jaka patelnia dla ciebie?
Obecnie znaleźć można garnki, które przypominają patelnie profesjonalne. Tych oczywiście używa się w restauracjach i to właśnie materiały o wysokiej odporności przechodzą tam test bojowy. Jeśli się sprawdzają, tak jak środek antyadhezyjny, wówczas szybko trafiają także do domowych kuchni. Do wyboru są rozmaite patelnie – kwadratowe do smażenia całych ryb, prążkowane patelnie grillowe czy specjalne naczynia do potraw egzotycznych – tak zwane WOKi. Te świetne są w kuchni azjatyckiej. Poza tym hitem są patelnie do naleśników i naczynia do zadań specjalnych. Na przykład żeliwne patelnie są idealne do tego, by ich używać nawet do obróbki cieplnej nad ogniskiem.
Najlepsze patelnie na rynku
Przy wyborze patelni warto również sprawdzić, z jakiego materiału wykonany jest korpus. Od jego jakości zależeć będzie proces gotowania oraz wytrzymałość naczynia i podatność na uszkodzenia i ścieranie. Najczęściej klienci sięgają po patelnie wykonane z kutego lub odlewanego aluminium, stalowej blachy lub żeliwa. Każdy z tych materiałów ma oczywiście odmienne właściwości i inaczej sprawdza się w kuchni. Do szybkiego smażenia na przykład naleśników dobrze jest wybrać patelnię aluminiową. Jest lekka, niedroga i szybko się nagrzewa. Bardzo często ma również różne powłoki ochronne, które zabezpieczają przed przywieraniem i przypalaniem smażonych potraw. Mówimy więc o patelniach ceramicznych, marmurowych czy granitowych, a także klasycznych teflonowych naczyniach.